Świat – głód i niedożywienie czy nadkonsumpcja? GMO w rolnictwie światowym
We wtorek, 30 maja, znów mieliśmy okazję gościć jednego z wykładowców Uniwersytetu Przyrodniczego. Tym razem odwiedziła nas pani dr hab. Lucyna Przezbórska -Skobiej z Wydziału Ekonomiczno -Społecznego, która przygotowała aż dwa wykłady.
Jeden z nich był na temat problemu głodu i nadkonsumpcji na świecie. Dowiedzieliśmy się, że część produktów, które się marnują, mogłaby zlikwidować niedożywienie. Na drugiej godzinie pani doktor poruszyła zagadnienia związane z genetyką, a konkretnie z organizmami transgenicznymi. Zapoznaliśmy się z GMO, które wykorzystywane są w rolnictwie oraz przemyśle żywieniowym.
Dwugodzinne spotkanie uznajemy, jak zawsze, za ciekawe i udane, więc mamy nadzieję, że będzie ich jak najwięcej.
Klaudyna Adamczak kl. IIb